Denna sida innehåller annonslänkar till EgenSajt

Info & FAQ för Domaining.se

Klassificering enligt kategorier och ordbok

Vi använder oss av en generellt sammanställd ordlista som innehåller ca. 400 000 ord. Dels matchas domäner specifikt mot rena kategorier såsom t.ex. namn, länder, städer, sport, mat osv., och dels allmänt mot vanliga ord tillsammans med dess olika böjningsformer. Nya ordlistor kommer att läggas till kontinuerligt.

Sökvolym för sökord och sökfraser

Vi arbetar kontinuerligt med att sammanställa en databas över sökvolymer, vi använder oss av data från Google AdWords, SearchVolume.io samt Ubersuggest. Sökvolymer anges enligt genomsnittligt antal sök per månad för ett givet sökord eller en given sökfras. Angivna volymer bör ses som riktvärden, och vi kan inte garantera att de avspeglar verkligheten på ett korrekt sätt. Med andra ord: vänligen fatta inga beslut utifrån den sökvolym som finns given här, dubbelkolla alltid med andra källor!

Hur ofta kontrolleras lediga domäner?

Statusen hos frisläppta/lediga domäner kontrolleras kontinuerligt i turordning baserat på när statusen på en domän senast kontrollerats. Med undantag för under förmiddagar (svensk tid), då nyligen frisläppta domäner prioriteras oavsett turordning. Generellt sett kan man säga att för .SE- och .NU-domäner kontrolleras statusen med några timmars mellanrum, för generiska domäner kontrolleras statusen ungefär tre gånger per dag. Under förmiddagarna kontrolleras dagens frisläppta .SE- och .NU-domäner ungefär var 10:e minut.

Hur bestäms domänernas ålder?

Domänernas ålder (för .SE och .NU) beräknas utifrån det registreringsdatum som finns angivet i de listor som Rymdweb tillhandahåller, denna lista för .SE och denna lista för .NU.

Utgående domäner (.SE och .NU)

Listan med utgående domäner visar samtliga .SE- och .NU-domäner som är schemalagda för frisläppning inom de kommande 5 dagarna, databasen uppdateras dagligen och domäner som förnyas plockas kontinuerligt bort.

Listan över .SE- och .NU-domäner som är schemalagda för frisläppning baseras på data från IIS, denna lista för .SE och denna lista för .NU.

Utgående domäner (generiska)

Vi listar även en begränsad mängd generiska domänner (.COM-, .NET- & .ORG) som är schemalagda för frisläppning inom de kommande 3 dagarna. Vi har begränsat oss till att enbart lista generiska domäner som har antingen en bekräftad matchning mot ett ord i ordlistan eller består av max 5 tecken. Udda IDN-domäner, t.ex. kinesiska, sorteras bort. Anledningen till detta är pga. den enorma mängd generiska domäner som släpps fria dagligen.

Listan över generiska domäner som är schemalagda för frisläppning baseras på data från Pool.com.

Frisläppta/lediga domäner

Listan med frisläppta/lediga domäner innehåller domäner som har förfallit. För den aktuella dagen visas både domäner som är bekräftade som lediga samt domäner som är upptagna. För en dag tillbaka visas bara domäner som är bekräftade lediga, upptagna domäner raderas kontinuerligt. För två dagar tillbaka (och äldre) raderas alla domäner som inte har en bekräftad matchning mot ordlistan eller en bekräftad sökvolym - oavsett om den är ledig eller ej. Domäner som har klarat sig förbi gallringen under dag två stannar kvar i listan tills dess att de blir registrerade, dessa raderas sedan kontinuerligt, eller tills sex månader har gått - då rensas domäner bort oavsett dess status.

Hur kan jag snappa .COM-domäner?

Att snappa .COM-domäner är lite trixigare jämfört med att snappa .SE- och .NU-domäner. Till att börja med är större registrarer (såsom t.ex. Go Daddy och Domain.com) anslutna till auktionssajter för ej förnyade domännamn (såsom t.ex. SnapNames och Go Daddy Auctions), där domäner som är pending release auktioneras ut till nya ägare. Domäner som inte blir sålda i pending release-auktioner schemaläggs sedan för radering och frisläppning till allmänheten, och släpps generellt fria fem dagar efter att de har blivit schemalagda för radering. .COM-domäner som släpps fria till allmänheten kan sedan snappas likt .SE- och .NU-domäner, och det finns ett flertal sajter som man kan göra detta på (såsom t.ex. DropCatch och Pool.com).

Samtliga .COM-domäner som publiceras här på Domaining.se har tagit sig igenom auktions-förfarandet och blivit schemalagda för radering och frisläppning, vilket även är anledningen till varför vi bara listar .COM-domäner för maximalt fem dagar (i nuläget tre dagar).